This project is located on the top floor of an existing building, which is situated on an educational campus. The floor currently houses a restaurant, an internalised library space and several classrooms. These diverse activities should make for a highly activated floor. However, as there is currently no spatial relationship between these individual components, the level of interaction and activity is severely compromised.
The architectural concept proposes maximum transparency and connection between these components. Solid walls are replaced with sound proof glass, in order to create a visual connection between the library and the restaurant. The hallway linking the restaurant to the classrooms is programmed as a gallery space, which will house specially commissioned artwork.
The library is conceptualised as a white, double volume space within which several individual activities are expressed through the use of colour. This creates a legible, vibrant and inviting heart to the building, in what was previously an internalised and non-descript space.

Islamic Library