Lamberts Bay Bird Island

The Client , Cape Nature required a new landscape interpretation centre, to be established on the footprint of the existing bird deck at their Lamberts Bay Facility. This required a mixed use programme of both exhibition and display space while still allowing a dedicated interface with its physical surroundings in order to observe the various bird colonies.

A new lightweight steel structure, comprising primary elements which encompasses the existing bird deck footprint is proposed, which in turn allows secondary elements such as sheeting, timber slats and aluminium facades to be attached to it. The articulation of these secondary elements are informed by establishing views and providing enclosure and solar control to the main building.

Bird Island – Lambert’s Bay